Automobil – čovjekov najvjerniji prijatelj

12 January, 2014
|

Cijeli život slušam da je pas čovjekov najvjerniji prijatelj. Naravno, pod uslovom da imate ili da ste imali psa. Neki ljudi su skloni da tako nešto tvrde za konje. Uglavnom, oni koji nisu baš ljubitelji pasa ili konja,  imaju neku omiljenu životinju za koju smatraju da je baš ona najbolji čovjekov prijatelj.

Nikada nisam imao ni psa, ni konja, ni mačku, ni neke druge ljubimce. Kao srednjoškolac u Sarajevu pokušao sam uzgajati kuniće, ali se ta avantura završila neslavno. Dok smo mi bili na moru nečiji „najbolji prijatelj“ je potrgao kaveze i napravio pravi pokolj koji je preživio samo jedan kunić. Tako je moja avantura sa životinjama završila prije nego što je i počela.

Ali, nije mi to tema. Tema mi je moj najvjerniji „prijatelj“, automobil „pežo 407“. U proteklih pet godina sam prešao oko 220 000 kilometara sa svojim najboljim prijateljem. Nikada me nije izdao, nikada se nije ugasio, nikada nije napravio bilo kakav problem. Dok sam prije petnaestak godina vozio golf 2 pola vremena sam bio u vožnji, a pola kod mog majstora Dragoljuba Ševe. Znao sam svaki dio na golfu dvojci jer sam svaki morao mijenjati bar po dva puta.

„Pežo 407“ je protutnjao sa mnom drumovima bivše Juge, pouzdano, udobno i vožnja je bila prava uživancija. Samo preko Vlašića smo  prešli više od 100 puta, danju, noću, po kiši i snijegu, nekada sam prvi ostavljao trag na snježnoj planini. Ali „407-ca“ je hrabro i elegantno sve to prelazila. Dizajn modela 407 je po mom mišljenju i dan danas neprevaziđen. Stilom, elegancijom, udobnošću, ovaj automobil i danas na putu izaziva divljenje i poštovanje vozača. Mnogo kopija ili nadgradnji kopija ovog modela nisu bili ni blizu uspješni.

Za ljude poput mene koji godišnje prelaze prosječno 50 000 kilometara,  automobil je najvažnija stvar u životu.  Nekada u šali kažem da je automobil najvažniji ne samo za mene nego i za moje kolege, dobavljače, poslovne partnere.

Jer, zbog važnosti  automobila u mom životu čak se i poslovice mijenjaju.

Automobil glavu čuva.

Automobil je čovjekov najbolji prijatelj.

Automobil je najbolja imovina u životu.

Uzdaj se u se i u svoj automobil.

O automobilu sve najbolje.

Pravi se automobil u nevolji poznaje.

Zato za ljude poput mene, koji godišnje prelaze po 50.000 kilometara, defintivno važi parola „automobil-najbolji čovjekov prijatelj“.  Vrijeme je da moj „pežo 407“ zamijeni neki drugi automobil. Naravno, opet „pežo“, ali nadam se da će i on biti jednako dobar saputnik.