Neradni “Sveti” Januar

09 January, 2014
|

Znam da živimo u društvu gdje ljudi vole neradne dane. Većina voli, bolje rečeno. I u dilemi sam da li se radi o slavljenju neradnih ili neradničkih dana.

Znam da živim u društvu u kome je veoma jako naslijeđe socijalističkog samoupravnog sistema koji ne postoji već 25 godina. Sistem ne postoji ali navike postoje i nove tzv. „demokratske“ snage su preuzele i one loše jer je to dobro za jeftini populizam i glasove.

Pišem ovaj post sa pozicije preduzetnika, ali i građanina koji treba da živi i između 1 i 10.janura. U tom periodu u Republici Srpskoj imate samo 3. i 8.januar kao radne dane. Sve ostalo su praznici te subote i nedelje. Prvi sljedeći radni dan je 13. januar. Prošle godine je neradni dan bio i 14. januar, da se dobro odmamura proslava „pravoslavne“ Nove godine. U prevodu 4 radna dana u prvoj polovini januara.  Naravno, sve su to plaćeni dani jer se slavi. Šta i kako to još uvijek ne znam.

Stalno se nadam da će nas vlast i tzv. opozicija konačno obavijestiti šta to samo mi slavimo 2. januara i 2.maja. Možda jad, bijedu, bezperspektivnost?  Vjerovatno smo mnogo bogatiji od SAD i evropskih zemalja pa nam se može. I vjerovatno više volimo Deda Mraza.

Kao preduzetnik državi PDV morate platiti do 10. januara. Nema veze što u tom periodu niko ne radi i što objektivno ne možete ništa naplatiti. „PDV Taksimetar“ otkucava da preduzetnik mora i za te silne praznične dane državi avansno uplatiti PDV kako bi „budžetlije“ mogle na miru i punog novčanika sve to proslaviti. (O besmislu plaćanja PDV-a prije naplate u jednom od sljedećih postova). Svi ostali porezi, takse i računi takođe moraju biti plaćeni. I to sve platiti u ta četiri radna dana ako budete imali sreće jer su mnoge institucije ili sve to spojile ili su budžetlije spojile sve te dane i sa 5-6 dana godišnjeg odmora dobili skoro 20 neradnih dana.

Nedavno su i predstavnici Privredne komore Republike Srpske izračunali da jedan neradni dan košta oko 10 miliona KM. Društvo u kome privreda zamire a likvidnost predstavlja nepoznanicu nema vremena za toliki nerad.

Sklon sam da vjerujem da bi narod imao razumijevanja da su rekli da zbog krize i problema ove godine sve praznike radimo. Danas je Dan Republike Srpske i ja zaista vjerujem da je bilo mnogo bolje da smo ga svi proveli radno a ne paradno.

Sve to govori o neodgovornosti vlasti ali i tzv. opozicije (jer su i oni vlast na svim nivoima), koji jeftinim potezima pokušavaju pridobiti podršku glasača jer su kao navodno zabrinuti za prava radnika. Hljeba i igara je parola koja je uvijek dobro prolazila na Balkanu. Tu sam parolu nedavno dopunio i preformulisao pa sada glasi.

Hljeba i igara, farmi i big brothera, turskih i indijskih serija i uz sve to što više neradnih dana i eto srećne i zadovoljne nacije.