Postoje li kod nas funky preduzetnici?

27 January, 2014
|

Mala a velika funky priča

Prije pet godina sam čitao knjigu Funky biznis koja je bila veliko osvježenje zbog drugačijeg pogleda na savremeni biznis.

Funky je era slučaja, doba u kome neprestano zvoni na uzbunu, u kome je iznenađenje sve i u kome niko ne može da predvidi šta će se desiti sutra.

Dva švedska profesora su na zabavan, ilustrativan i neuobičajen način opisali promjene koje se dešavaju u biznisu.

Novi modeli rada kompanija, nove vrste biznisa i tehnologija su iznjedrile i neke nove funky lidere.

Nestaju barijere i granice, brzo se mijenjaju industrije, grade drugaciji odnosi sa zaposlenima. Bilo mi je drago dok sam čitajući knjigu prepoznavao neke funky fazone koje sam uveo u Prime, a da pojma nisam imao da je to funky.

Veoma je važno da se u knjizi nigdje ne spominju društva poput našeg, bez obzira da li je u pitanju RS ili BiH. Kad to kažem mislim na društva koja su korumpirana i gdje se veliki novac može zaraditi samo ukoliko se ubaciš u korumpirane tokove i relacije sa politickim strankama i moćnicima.

Funky preduzetnik je krajnje inovativan i uticajan

2008. godine smo u Sarajevu organizovali za našeg Klijenta workshop Funky biznis. Fantastično predavanje, nevjerovatno inspirativan predavač ali se na seminar prijavilo samo oko 100 ljudi koji su platili kartu koja je koštala samo 200 KM. Kažem samo jer je za isto predavanje u regiji cijena bila oko 300 do 400 EUR. Crna slika zainteresovanosti bh preduzetnika za edukaciju ponovila se i na brojnim drugim seminarima.

Kapital igra kako talenat svira, jedna je od važnijih poruka i slogana autora knjige.

Funky mijenja sve, lokacija i inovacija postaju prednost.

Na početku bi čovjek pomislio da kod nas onda ništa ne može biti funky, a kamoli da imamo funky preduzetnike.

Prije nekih mjesec dana slucajno sam shvatio da u Banjaluci  imamo totalnog funky preduzetnika iako, on mozda ne zna da je funky.

Riječ je o Daliboru Šajicu Šaji.

Dalibora sam upoznao negdje krajem 94. ili 95. godine. Tada sam studirajući zarađivao novac konobarišući u kafiću „Bonus“ koji je uz „Ariu“ i „8“ bio jedan od tri kafića u parkiću. Dalibor i njegova tadašnja djevojka a sadašnja supruga su prodavali kokice. Imali su onaj aparat za kokice, mislim čak da su to počeli prvi raditi, jer su se nakon njih pojavila još 2-3 takva aparata u parkiću. Povremeno je dolazio do „Bonusa“ da natoči vodu i imali smo dobre komšijske odnose. Znam da sam povremno gledao njih dvoje kako stoje po zimi, nije bilo toplo ni u kafiću, ali oni su bili uporni, cupkali su i prodavali kokice.

Onda sam potpuno izgubio iz vida njih dvoje, saznao sam da su kasnije otvorili „Čarapko“, za „Mango“ su već svi saznali i tako je sve počelo.

I šta je tu funky osim priče o kokicama?

Funky je ono što je Dalibor uradio kasnije sa svojim ugostiteljskim projektima. Mala stanica, Mala stanica 2, McTire i renovirani Kazamat su vjerovatno među top 10 objekata u BiH po svom sadržaju, značaju, originalnosti.

Šaja je svojim funky pristupom promijenio sliku Banjaluke u tom pogledu. Pokazao i dokazao da može. Najbolji konobari, najbolji šefovi, najoriginalniji recepti. Funky priča koja traje.

Uradio je vise za promociju ugostiteljstva u Banjaluci i RS nego TOBL i TORS za turizam u Srpskoj zajedno.

Naravno da nikome u Banjaluci nije palo na pamet da mu da zahvalnicu ili neku nagradu za sve što je svojim sredstvima učinio na unapređenju sadržaja u gradu.

Više me puta izvan Banjaluke pitaju za čuveni sufle iz Male stanice nego za Kastel i sve ostale sadržaje.

Naravno da naši vlastodršci pojma nemaju šta je funky i da ne mogu to ni da cijene. Ovo je samo jedna mala a velika priča o uspjehu, priča koja kaže da možeš biti funky iako ni sam ne znaš da si funky, da možeš mijenjati svoje okruženje nabolje a ostati svoj, originalan i daleko od politike.

Šaja ima nepisani ugovor sa svojim gostima, oni imaju ugovor sa njegovim lokalima. To je definicija uspjeha.

Ovo je priča o uspješnoj priči. Funky biznis zahtijeva stalnu potragu za razlicitošću i organizacione inovacije.

Ostaje da vidimo šta je sledeći Šajin funky projekat.

Napomena: Šaja mi nije klijent, neće mi biti klijent i nije znao za nastajanje ovog teksta.