Prijedlozi za budućnost – uvod za knjigu “Novi koncept Republike Srpske” autor Milko Grmuša

11 September, 2017
|

Uvod koji sam napisao za knjigu “Novi koncept Republike Srpske” autora Milka Grmuše

 

Prijedlozi za budućnost

Novi koncepti, nove i drugačije vizije, modernizacija, sukob ideja umjesto ideologija,  saradnja umjesto sukoba sa drugim narodima, sve to je u ovoj publikaciji Milko                                   Grmuša  tako precizno objasnio i posložio da bi bilo dobro da svaki političar ili poslanik u               Republici Srpskoj ovo pročita i dobro se zamisli oko budućnosti ovog društva.

Malo je autora u Republici Srpskoj, BiH i regionu koji imaju tako prepoznatljiv i                                  jedinstven  stil pisanja kao Milko Grmuša.

Dosljednost u stavovima, pronicljivost u analizama, originalnost i pragmatičnost u                   prijedlozima konkretnih zakonskih i sistemskih rješenja jesu ono što Grmušu razlikuje od svih drugih autora,  a posebno od drugih blogera.

Grmuša već osam godina uporno piše svoj blog na Frontalu i postaje ozbiljan  svjedok vremena u kome živimo. Njegovi tekstovi su jedan od najboljih dokaza                                     bezidejnosti političkih elita s obzirom na to da ih je Milko napisao u slobodno vrijeme,   iz ideala i ubjeđenja.

Ono što Grmušu dodatno razlikuje od ostalih jeste vjerodostojnost jer ovaj mladi                  čovjek ima svoje   vrijednosti koje se poklapaju sa njegovim tekstovima. Obrazovan, moderan, pošten, moralan, sposoban i mlad čovjek,  on se nije zadovoljio time da bude jedan od mnogih koji samonešto gunđaju kako                            ništa ne valja,  nego je zasukao rukave i marljivo radio na sebi i svom znanju i obrazovanju.  Dok je pisao blog naFrontalu, Grmuša je identifikovao mnoge društvene anomalije                      i probleme  te dao mnogo konkretnih prijedloga kako da se stanje u društvu popravi.

Grmuša je po svom opredjeljenju najbliži liberalima, ali mi se čini da je u njemu prožeto i najbolje od konzervativaca, demohrišćana i socijalista. I to ga čini jedinstvenim autorom.

Zato je važno što je ova publikacija  ugledala svjetlost dana kako bi mogla da bude dostupna svima koji razmišljaju o tome kako poboljšati i popraviti stanje u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Novi koncepti, nove i drugačije vizije, modernizacija, sukob ideja umjesto ideologija, saradnja umjesto sukoba sa drugim narodima, sve to je Grmuša tako precizno objasnio i posložio da bi bilo dobro da svaki političar ili poslanik u Republici Srpskoj ovo pročita i dobro se zamisli oko budućnosti ovog društva.

Kao čovjek koji svoju platu zarađuje radeći u privredi, Grmuša na prvo mjesto stavlja ekonomske teme koje jesu preduslov i za sve ostalo što je potrebno za modernizaciju ovog društva. Odlično poznavanje zakona i Ustava, privrednog prava i savremenih ekonomskih tokova sve Grmušine ideje čini vrlo praktičnim i biće prava šteta ako političari neke od njih ne „iskopiraju i maznu“, kao što su uostalom već i ranije radili sa nekim njegovim blogovima. Vjerujem da im to Grmuša ne bi zamjerio i da bi mu bilo drago da se bilo šta od toga pretoči iz ideje u praksu na dobrobit svih građana.

Vrijednost Grmušinih tekstova je još veća ako se uzme u obzir da je neke od njih objavio još 2011, što ga čini istinskim vizionarom, jer se političari ni do danas nisu dosjetili da o tim stvarima razmišljaju, a kamoli da ponude svoja rješenja.

Republika Srpska i BiH se nalaze na ozbiljnoj prekretnici i maglovitoj raskrsnici u kojoj niko od lidera nema viziju kojim putem treba krenuti. Sudaramo se sami sa sobom, sa komšijama, tumaramo po ratovima iz prošlosti, prekopavamo i prebrojavamo mrtve.

Problemi demografije, ekonomije, istorije, medija, kulture, izazovi u odnosima sa EU, NATO, SAD, Rusijom, ali i Srbijom i zemljama regiona, sve su to teme za koje Grmuša daje konkretne i realno izvodljive ideje i rješenja.

Grmuša predlaže dijalog umjesto sukoba, saradnju umjesto podjela, viziju budućnosti umjesto povratka u prošlost.

 

Nova srpska politika u BiH i novi politički koncept Republike Srpske je neminovnost ukoliko neko želi da Srbi u BIH za 50 godina ne dođu u situaciju u kojoj se nalazi Srbi na Kosovu, a to je domen statističke greške i par enklava sa starcima koji odbrojavaju posljednje dane života.

Ako se to i desi, to će biti isključivo zasluga srpskih grešaka i pogrešne politike koja traje već 20 godina.

 

Grmuša je dao odlične prijedloge, a na svima nama je da damo svoj doprinos tom procesu.