Spomen Park Vraca – sramota grada Sarajeva

07 August, 2014
|

Spomen Park Vraca – sramota grada Sarajeva

Nekada smo u Sarajevu učili o istoriji iz zajedničkih udžbenika i bili učeni da poštujemo sve žrtve. Komunistička ideologija nam nije, doduše, objasnila svu istinu o Drugom svjetskom ratu, ali smo svi u Sarajevu znali da je najveći spomenik žrtvama fašističko-ustaškog terora u Sarajevu napravljen na uzvišenju iznad grada, u naselju Vraca. Spomen park Vraca je bio monumentalni podsjetnik na više od  11 000 nevinih žrtava i na njegovim zidovima su bila ispisana imena nastradalih.

Spomen park Vraca je u posljednjem ratu 1992-1995. bio na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske i skoro na liniji razgraničenja ratnih sukoba.

A rat je završio prije 19 godina.

Spomen park Vraca je postao linija razgraničenja u sastavu Federacije BIH i grada Sarajeva. To ima smisla, iako je nekoliko stotina kvadratnih metara sa strane prema Lukavici u sastavu Republike Srpske.

Prije 7 dana sam posjetio Spomen park Vraca, zainteresovan da vidim ponovo spomenik i nađem neka poznata imena, među njim i imena članova porodice Močević koji su nastradali u tom ratu. Doživio sam veliki šok i trebalo mi je 7 dana da počnem ovaj tekst, u kojem nema mnogo šta da se kaže jer – fotografije sve govore.

Sramota za grad Sarajevo. Sramota za Sarajlije. Nisam smio ni da uđem u centralnu spomen zgradu. Iako je bio dan, pomalo liči na moguće stjecište narkomana i lutalica. Psi lutalice trčkaraju okolo, ali nisu se primicali. Tone smeća govore o tome da su hiljade ljudi posjetile ovaj spomen park, ali s drugom namjerom. Grad Sarajevo se diči nekim uređenim parkovima i spomenicima u centru grada. Ovaj koji je malo dalje od očiju javnosti nikada nije pokušao obnoviti i sanirati. Sramota je ovo i za građane Sarajeva svih vjera i nacija koji su nekada bili na Vracama i zastali bar da uživaju u možda najljepšem pogledu na Sarajevo.

Sarajevo kojeg više nema. Sarajevo koje ne poštuje najvažniji kulturno-istorijski spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata, a stalno se hvali svojim antifašizmom.

Nadam se da će bar neke NVO pokrenuti akciju uređenja ovog spomen parka, kada to foteljaši grada Sarajeva neće.

Wikipedia

 

Spomen-park Vraca je kompleks posvećen palim borcima NOB-a i žrtvama fašizma stradalim u Sarajevu od 1941. do 1945. godine. Nalazi se na mjestu masovnog stratišta na kojem su ustaše za vrijeme Drugog svjetskog rata streljale 11.000 Sarajlija, među kojim najviše Jevreja i Srba. Među sahranjenim ustaškim žrtvama je veliki broj beba i djece mlađe od pet godina. Nalazi se u opštini Novo Sarajevo (Federacija BIH), na samoj granici s opštinom Istočno Novo Sarajevo u Istočnom Sarajevu (Republika Srpska). Park je smješten na Vracama u podnožju Trebevića. Spomen park Vraca 2005. godine proglašen je Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 

Povezani tekstovi

Vrelo Miljacke, sramota za turizam Republike Srpske i BIH