Stećak Ilovice

Stećak – nijemi svjedok prošlosti – nekropola Ilovice

08 November, 2017
|

Za neke tekstove ne treba trošiti previše riječi. Dovoljno je nekoliko dobrih fotografija. U selu Ilovice (opština Trnovo Federacija BiH) postoji nekropola stećaka ali s obzirom da je selo napušteno nakon rata 1992.godine nekropola polako zarasta i postaje skoro nevidljiva i za ljude koji znaju lokaciju. Zato sam nedavno krenuo sa čišćenjem nekropole, da se stećci učine koliko toliko vidljivim i ne nestanu u šumi, lišću i korovu. Inače, naši stari su u selu Ilovice ovu nekropolu nazivali “grčko groblje”, što je jedan od naziva koji je koriste za nekropole stećaka.

Evo nekoliko fotografija moje samostalne radne akcije od prije 15 dana. Mnogo je lokacija u BiH koje bi sa na isti način mogle iskrčiti, urediti i sačuvati od zaborava.

Mene su stećci oduvijek fascinirali i ni sada nema objašnjenje za te kameneploče teške po nekoliko tona. Nadam se da ću tokom sledeće godine dovršiti čišćenje i uređenje ove nekropole koja se nalazi na krajnjim južnim padinama Jahorine.

Za one koji ne znaju mnogo o stećcima preporučujem Wikipedia tekst u kome ima dovoljno informacija.

Stećci, jedinstven primjer srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, poslije sedam godina rada na tom projektu, upisani su na Listu svjetske baštine UNESCO-a (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu). Tako je 15.jula 2016. odlučio Komitet UNESCO-a na zasjedanju u Istanbulu.

 

#Ilovice #Stećak #Stecak #Stećci #Trnovo