11 teza za preduzetnike početnike

16. Nov, 2023

Kroz svoju poslovnu karijeru, učestvovao sam u osnivanju mnogih firmi i organizacija, kako svojih tako i mojih prijatelja, poznanika ili kolega. Ne postoji priručnik niti knjiga tačnih savjeta šta i kako treba raditi u početnoj fazi preduzetništva. Vjerovatno, postoje stotine i hiljade specifičnih savjeta, ali uvijek je dobro pročitati neke teze i preispitati svoju ideju i planove. Ovo je jedanaest teza, koje po mom mišljenju nije loše razmotriti na početku svog preduzetničkog puta punog entuzijazma.

1.Ideja nije startap

Posljednjih godina riječ startap se širi zaraznom brzinom među poslovnom zajednicom i novim preduzetnicima, a najčešće se pogrešno koristi. Put od ideje do realizacije je dug. Put do otvaranja firme takođe. Startap nije samo novoosnovana firma, nego ozbiljan organizacioni model. Po jednoj od definicija, startap je organizacija formirana da traži ponovljiv i skalabilan poslovni model, a uglavnom je vežemo za neke inovativne firme, projekte i proizvode. Tako da, ako otvarate neku firmu, ako od prvog dana nemate desetine ili stotine zaposlenih, tada niste startap.

2.Izgradnja novog biznisa zahtijeva maksimalnu posvećenost i fokusiranost

Posvećenost je ključna, zato što traži vrijeme, često i dvadesetčetvoročasovni rad. Jer kada i niste fizički na poslu, čak i kada spavate, vaš mozak radi i vrti filmove. A fokus je jedan od najvećih problema savremenog čovjeka. Zato je važno biti maksimalno fokusiran u prvim godinama razvoja ideje/firme.

3.Sarađujte sa boljima od sebe

Staro pravilo kaže da, ako ste najpametnija osoba u sobi, pozvali ste pogrešne ljude u sobu. Prikupljajte informacije od iskusnijih i pametnijih od vas, procjenjujte ih, zatim se odlučite o daljnjim koracima. Proučavajte i analizirajte konkurenciju. Učite od najboljih i možda postanete dobri.

4.Budite otvoreni (transparentni)

Ako na početku svog preduzetničkog poduhvata ne možete vjerovati mentoru, saosnivaču, partneru, zaposlenicima, onda ste odabrali pogrešnog mentora, saosnivača, zaposlenika ili partnera. Ideju vam mogu kopirati. Realizaciju ne mogu, ili mogu teže i lošije. Kroz otvorenost ćete naučiti mnogo više nego što biste eventualno mogli izgubiti ukoliko nikome ne pružite priliku.

5.Pokušajte da pronađete partnera/saosnivača

Pokušajte da pronađete partnera/saosnivača za pokretanje novog biznisa/firme. Izgradnja svake firme je teška i traži mnogo rada, odricanja, ali i znanja. Ne možete sve to uvijek učiniti sami. Prihvatanje partnera/saosnivača ili ulaganja od investitora (neke treće strane) nije brak, to je nešto kao zajedničko dijete. Samo na vrijeme sve pismeno definišite kako bi se znalo kakva su pravila i očekivanja. Ne mislite o podjeli eventualnog profita.

6.Pazite se kredita

Nemojte na početku da uzimate kredite i da se zadužujete, osim ako vašu novu firmu neće učiniti znatno vrednijom. Ostavite zaduživanja za vrijeme kada budu od presudne važnosti za novi razvoj. Osim toga, ovako ćete bolje testirati vašu ideju.

7.Odgovornost je vaša

Odgovornost je samo na vama. Vi ste odgovorni za razvoj vašeg biznisa. Vi morate prepoznati i razumjeti sve poslovne izazove. Na početku, ne smijete da dozvolite nikome da umjesto vas odlučuje, ni pravni savjetnici, ni računovođe, ni prijatelji, ni bilo ko drugi, osim vas lično. Nemojte da delegirate bitne stvari kao što su strategija, fandrejzing ili rukovođenje. Nemojte na početku da povjeravate ključne funkcije spoljnim menadžerima. Ako važnu funkciju delegirate nekome ko nema znanja da uspije u tome, neuspjeh je samo vaš.

8.Niste CEO

Posljednjih godina je u trendu i fensi da se osnivač svake novoosnovane firme, a koja tada najčešće ima samo jednog zaposlenog, na vizit karti potpiše kao CEO. Ali to nije CEO. Osnivač firme na početku je sve, samo nije CEO. Posebno ako je firma u samoj fazi osnivanja, ako nemate desetine zaposlenih, ako nemate izvršne direktore i ako nemate potrebu da imate C nivo menadžera. Osim toga, bićete u problemu ako se predstavljate kao CEO pred ljudima koji imaju znanje i iskustvo o biznisu, jer će oni odmah prepoznati koliko ne znate. Možda ste direktor, ali CEO sigurno niste.

9.Neuspjeh ne znači propast

Ako vaš pokušaj ne bude uspješan, to ne znači propast. Mnogi uspješni preduzetnici su prije tog, javnosti poznatog uspjeha, imali desetine neuspjeha. Ali ako ne budete pokušali, tada vam je neuspjeh zagarantovan. Greške se mogu popraviti, a padovi nisu uvijek fatalni. Ako se trudite i naporno radite, a u prvom pokušaju ne postignete željeni rezultat, to nije neuspjeh, to je samo korak do nekog novog puta za uspjeh. Čerčil je kažu, nekada rekao da se uspjeh sastoji u kretanju od neuspjeha do neuspjeha bez gubitka entuzijazma.

10.Budite izdržljivi kao žohar

Poslovno poređenje sa žoharom sam čuo u Americi prije 10 godina. Kažu da bi nakon eventualne nuklearne kataklizme na Zemlji preživjeli samo žohari. U poslu ćete biti takođe ugroženi, napadnuti, zgaženi, što od konkurencije, što od ekonomskih kriza i ratova. Žohar je međutim mali i fleksibilan, pa može da preživi. Prijatelji i najbliži će u početku takođe sumnjati u vas i vašu ideju. Zato je potrebno učiniti sve što možete da bi vi i vaš posao/ideja/firma preživjeli.

A to uključuje i ignorisanje svih mojih prethodnih teza.

Dodatak bez obaveze

11.Imajte mjeru

Ne dozvolite da vas posao, ambicija, klijenti ili planovi natjeraju da neprestano radite i da zaboravite na sebe. Ambicija je važna i dobra, ali je pravi uspjeh naći mjeru. Ukoliko neke svoje granice postavite na početku, lakše ćete znati i prepoznati kada treba da stanete.

Ostalo
16. Nov, 2023

Televizija K3 iz Prnjavora je jedina TV stanica koja me redovno poziva da komentarišem aktuelnu političku situaciju kao i sve druge pojave u društvu, privredi i javnom prostoru. Urednik i voditelj Nenad Novaković zna da sa mnom nikada ne zna na čemu je …

Pandemija korona virusa uzdrmala je svjetsku ekonomiju i biće potrebne godine da sagledamo sve njene negativne efekte. Veliki, srednji i mali biznisi su prolazili kroz neplaniranu i nikada viđenu krizu, za koju nisu imali ni znanje, ni iskustvo. Zato s …

Posljednje dvije godine neredovno objavljujem na blogu. Mnogo tekstova je spremno u “draftu” ali nikako da ih objavim.Bilo mi je zadovoljstvo ponovo biti gost Marina Marinkovića i Alternativne televizije Banjaluka. Hvala na prilici da podijelim svoje m …