Gradonačelnik Istočno Sarajevo izbori 2020

30. Jun, 2020

Posljednje dvije godine neredovno objavljujem na blogu. Mnogo tekstova je spremno u “draftu” ali nikako da ih objavim.

Bilo mi je zadovoljstvo ponovo biti gost Marina Marinkovića i Alternativne televizije Banjaluka. Hvala na prilici da podijelim svoje misli i radujem se uvijek prilici da mogu u javnosti podijeliti svoja razmišljanja, nešto znanja i iskustva.

Pred vama je transkript emisije 1 na 1, bez značajnih korekcija i lektorisanja.

Jedna od tema je bila i komentar za Istočno Sarajevo i predstojeće lokalne izbore u tom gradu kao i izbore za gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Taj dio emisije počinje oko 31.minute, tačnije na na 31.30 pa ako nekoga zanima može samo to pogledati.

Marin Marinković.: Istočno Sarajevo? Znam da pričamo o Banja Luci i par gradova ovdje…

Dragan Močević: A, Istočno Sarajevo…

M.M.: Moram priznati da je o političkim prilikama u opštinama i u gradu Istočno Sarajevo vrlo malo u medijima. Evo, Vi me ispravite ako griješim.

D.M.: Ne griješite i to je katastrofa.

M.M.: Zašto je to tako?

D.M.: Zato što su… Prvo Istočno Sarajevo nije grad. On je samo grad administrativno. Ta njegova razuđenost od Sokoca do Trnova, to zaista je teško da možete nazvati gradom. To je skup nekih šest-sedam opština i u cijeloj toj, kako bi rekao, konstalaciji snaga Istočno Sarajevo je nešto što se već 20 godina sistemski ne razvija. Znači, gradonačelnik se bira u skupštini, u skupštinu se biraju delegati iz opština. To vam je jedno onako, neću reći ikebana tijelo, ali nikakvo tijelo. Nijedan od dosadašnjih gradonačelnika Istočnog Sarajeva nije bio čovjek sa idejom i vizijom. Katastrofalne su prilike propuštene, odnosno velike su prilike propuštene, što je prava katastrofa, da se taj grad razvije jer se nalazi na granici sa gradom od pola miliona stanovnika, jer se Grad Istočno Sarajevo, odnosno njegov dio dole Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža nalaze na pet minuta od sarajevskog aerodroma. Tu imamo takve nevjerovatne potencijale koje su u međuvremenu zahvaljujući raznim lokalnim kombinacijama dodatno ugušeni. S druge strane, ja pola vremena živim tamo pa mogu reći, Vlada Republike Srpske je uložila ogroman novac tamo i sad su to dobri putevi od Istočnog Sarajeva prema Jahorini, to je ozbiljna magistrala. Znači, takva infrastruktura je tako neiskorištena da je to strašno. U tome su saučestvovali svi. Najviše, SDS, jer je najduže godina tamo vladao, potom PDP jer je imao dva puta gradonačelnika i evo sada vidjet ćemo šta će se desiti sa SNSD-om, koj već sad ima vlast u nekim opštinama…

M.M.: Kakve su procjene? Ko je politički dominantan u Istočnom Sarajevu, u svim opštinama Istočnog Sarajeva?

D.M.: Pa, SNSD je već izbacio kandidata. To je Ljubiša Ćosić koji je trenutno načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i vjerujem da je to najlošiji kandidat koga je SNSD mogao da nađe u Istočnom Sarajevu. Tako da ukoliko i gospodin Ćosić pobijedi biće to ili zbog gospodina Dodika ili zbog stranke ili zbog velike koalicije.

Ljubiša Ćosić je najlošiji kandidat koga je SNSD mogao ponuditi građanima Istočnog Sarajeva

M.M.: A po opštinama?

D.M.: Pa, po opštinama, to vam je, mislim… Gledajte, to je jedna vrlo zanimljiva struktura. Tamo su svi nešto, imaju neke svoje male oaze. Recimo, imate Istočno, Istočnu Ilidžu gdje je Marinko Božović (SDS) fino radio gdje je uspio da dovede neke investitore i gdje je to, ajmo reći, stabilna SDS-ova baza. Iz te opštine dolazi i poslanik Darko Babalj. Znači, oni nekako drže tu sabilnost i Istočna Ilidža se još uvijek drži. Istočno Novo Sarajevo je jedna opština koja je imala najveći razvojni potencijal. Evo, mislim da je Ćosić već drugi mandat i da nisu imalI tu sreću da dobiju prostor kasarne u kome se sada stvarno pravi dobro naselje, to bi bila katastrofa. Opet, s druge strane, svi su vam tamo nešto uvezani. Ja sam prošle godine čak pisao o jednom, ajmo reći, ozbiljnom  tamo kriminalu koji se dešavao jer je, recimo, Istočno Novo Sarajevo, odnosno gospodin Ćosić je prodao parcelu na kojoj se nalazila najvrijednija nekropola stećaka koja postoji na toj teritoriji. To je jedina nekropola stećaka koja ima vezu sa srednjovjekovnom srpskom porodicom Pavlović Radinović. Znači, nekropola o kojoj su pisane knjige. Tu nekropolu je JNA izmjestila. Dok drugi moraju da vode turiste u Radimlju kod Stoca, mi smo takvo blago imali tu. E, onda vam se dešava jedan zanimljiv slučaj. Gospodin Ćosić prodaje parcelu gospodinu Đorđu Kojiću, koji je iz SNSD-a u Brčkom. PDP, koji ima opet vlast u gradu, gospodin Nenad Vuković (PDP), pod čijom su kontrolom inspekcije ne radi ništa. Srebrenka Golić, koja je ministar iz SNSD-a ne radi ništa na kontroli firme koja je izdala dozvolu da to uradi. Prvo DNS, odnosno DEMOS gdje je bio gospodin Slobodan Nagradićdirektor Republičkog instituta za zaštitu kulturnih i istorijskih spomenika, ne radi ništa. Potom dolazi direktorica iz Ujedinjenje Srpske (Jasna Milešević) koja i dalje ne radi ništa. Ministarstvo prosvjete, u kom je Natalija Trivić (Ujedinjena Srpska), izdaje samo saopštenje da je to protivzakonito, ali ne preduzima ništa. Kad se, Marine, u ovoj državi dešava neki kriminal ili neka aktivnost koja je nezakonita, neregularna i nije u interesu građana, onda su vam sve partije u koaliciji, bez obzira da li su takozvana vlast ili takozvana opozicija, evo na jednom primjeru sam Vam pokazao.

Link na tekst o uništavanju nekropole stećaka.

https://www.frontal.ba/novost/99693/stecci-u-opstini-istocno-novo-sarajevo-zrtva-bahatosti-funkcionera-video

Tako da je u Istočnom Sarajevu velika šteta što ni SNSD a ni SDS nisu spremni da ponude kandidata koji će razviti taj grad, koji će biti poželjan partner ljudima. Pa samo preko brda pređete u Sarajevo, tamo nema naših ljudi, odnosno nema skoro nikakve saradnje. U Istočnom Sarajevu skoro kao i u Banja Luci, nemate nikakve ozbiljne rezultate, imate pojedince koji se nešto bave kulturom, ali nemate nikakvih kulturnih dešavanja, sport je na niskim granama kao i u Banja Luci što je potpuno uništen znači.

Dodatak izjavi iz emisije.

Grad Istočno Sarajevo treba gradonačelnika koji će biti čovjek sa vizijom i koji će raditi na razvoju i pozicioniranju tog grada, ne vodeći samo računa o interesima stranke i svojih stranačkih pajtaša.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva mora biti cijenjen i uvažavan i u Sarajevu (Federacija BiH), graditi mostove prijateljstva i pomirenja, saradnje i obnove.

Uz obavezno poznavanje engleskog jezika mora imati odlično poznavanje ekonomskih prIilka kako bi mogao privući što više investitora na teritoriju svih opština koje pripadaju gradu Istočno Sarajevo.

Kultura je potpuno zanemarena i na marginama a nekada su kulturna dostignuća i kulturni radnici iz srpskog naroda bili najvažniji pokretač kulturnog razvoja Sarajeva u prošlom vijeku.

Slično je sa sportom u kome Istočno Sarajevo nema nijednog velikog sportskog šampiona Republike Srpske a kamoli šampiona BiH.

Turizam je propustio previše razvojnih šansi. Vremena više nema za nove propuste.

Sve u svemu, za sada nijedna stranka nije ponudila takvog kandidata. A tek o tome da i potencijalni kandidati nemaju pravi tim stručnih i sposobnih saradnika sa kojima mogu sve to napraviti, ne vrijedi ni govoriti.

Sve u svemu, građani Istočnog Sarajeva će se morati dobro zamisliti koga da zaokruže na prvim izborima za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, zasigurno najčudnije organizovanog grada u BiH i regionu.

Politika i društvo
08. Apr, 2021

Mnogo blogova je napisano i spremno za objavu ali postoji razlog zašto ih nisam do sada objavio. Uksoro više o tome. Sada na blogu opet moje gostovanje na TV K3. Tema emisije je bila politička situacija u Republici Srpskoj ali smo se dotakli i procjena …

25. Sep, 2020

Emisija STAV – TV K3 U četvrtak, 24.septembra 2020.godine sam bio gost emsije STAV na TV K3 iz Prnjavora kod voditelja i urednika Nenada Novakovića. Bilo je to moje prvo gostavanje kao političkog komentatora na nekoj televiziji u BiH osim ATV Banjaluka …

Posljednje dvije godine neredovno objavljujem na blogu. Mnogo tekstova je spremno u “draftu” ali nikako da ih objavim.Bilo mi je zadovoljstvo ponovo biti gost Marina Marinkovića i Alternativne televizije Banjaluka. Hvala na prilici da podijelim svoje m …